Dětské příkrmy den po dni

První příkrmy jsou velkým krokem v životě našem, i miminka. Moje první lžička je takovým životním mezníkem. Miminko nám roste před očima a z novorozence se stává kojenec, který poznává nové lidi, hračky a také jídlo. Přichází nová etapa života. Mezi 4. a 6. měsícem přichází etepa, poznávání prvních chutí. A tady přichází i otázka pro nás maminky. Kdy začít, co a jak připravit, ne co si dát pozor?

Jak zavádět nemléčné příkrmy krok za krokem

Otázku, kdy začít s první nemléčným příkrmem, si pokládáme všechny. Odpověď není jednoznačná. U každého dítěte totiž může tato chvíle nastat jindy. U dětí kojených začínáme obvykle po ukončeném 6. měsíci. Pokud jde o miminka na umělé stravě, doporučuje se zapojit nemléčné příkrmy kdykoli mezi 4. a 6.měsícem.  Sleduje vaše miminko pohyb lžíce? Křičí, když máte jídlo vy sami? Sleduje vaše pohyby při jídle? Je tedy ten pravý čas, aby dostalo první ochutnávku. Dejte si ale pozor, dítě by nemělo dostat nemléčnou stravu dříve, než po ukončeném 4. měsíci.

prikrmy-1

Jak na první příkrm

U malých miminek je důležitá hygiena, proto i na ní dbejte při přípravě prvního příkrmu pro vaše miminko. Buďte trpěliví. Mnozí rodiče mají u zavádění prvních příkrmů podezření, že miminko stravu odmítá. Nenuťte miminko k jídlu, dejte mu čas.

Pro dítě na první příkrm je nejvhodnější jemné pyré z jednoho druhu lokální zeleniny. Může to být mrkev, brambor, květák, nebo třeba brokolice. Obvykle jde o stravu, která je podávána v poledne. V průběhu jednoho měsíce potom můžete začít i s příkrmy masozeleninovými.

První příkrmy jsou jednosložkové. Znamená to tedy jeden druh zeleniny. Na začátku sní miminko jen velmi málo. Nebuďte tak z toho proto nervózní.

První příkrmy mají být tepelně upravené

První zeleninu vždy vařte ve vodě, nebo duste v páře, protože tepelná úprava je pro děti lépe stravitelná. Do příkrmu můžete přidat i kapku rostlinného oleje, nejlépe olivového. Oleje totiž obsahují vitamíny A a D, které jsou rozpustné v tucích. Pozor také na teplotu pokrmu. CO pro nás může být ještě teplé, může být pro kojence horké.

Jak začít s příkrmy?

Jestli máte zavádění příkrmů za sebou a nevíte, jak pokračovat dál, zkuste přidat do stravy uvařený vaječný žloutek. Miminko díky němu dostane další potřebné živiny.