Jak jsme zaváděli příkrmy

prikrmy-1-webNevím, jak to máte vy, ale první lžička byla pro mě jednou velkou neznámou. Těšila jsem se, že se z mého miminka konečně stává člověk, který přijímá stravu a díky příkrmům nebude závislé jenom na mě. Na druhou stranu mě pojímala hrůza z toho, že mu nebude chutnat.

Naštěstí se ukázalo, že obě naše děti jsou jedlíci a nejenom první lžičku, ale celkově příkrmy zvládají vcelku dobře. V dnešní době najdete spoustu informací o příkrmech na internetu. I já jsem brouzdala a dala i na rady brožury, kterou jsem dostala od dětské doktorky.

A co jsme dali jako první? Byla to obligátní mrkev. Žádná kupovaná, ale pěkně vypěstovaná s láskou od babičky. Uvařená v kojenecké vodě, rozmixovaná. Podávala jsem ji v době oběda tak, aby si dítě zvyklo na denní dobu prvního příkrmu. Co Vám budu povídat, mrkev byla všude. Přišla jsem proto na jeden zlepšovák. Nechat dítě svlečené a po prvním příkrmu ho umýt zkrátka celé. Nevím, jestli jste už někdy zkoušeli vyprat mrkev. Pokud ne, tak Vám radím dobře, svlékejte. Mrkev totiž vyprat prostě nejde. Takže určitě nedoporučuji podávat první lžičku mrkve v bílém nátělníku, pokud si tedy nechcete poskvrněný obleček zarámovat.

U druhého dítěte jsem objevila batát, jde o sladkou bramboru, která Lotce moc chutnala. Zpočátku samotná, později kombinovaná s masem.

U prvních příkrmů jsem ocenila šroubovací lžičku na kapsičky. Když začínal s příkrmy Dominik, ještě jsme ji neměli v nabídce. Osobní zkušenost jsem s ní proto neměla. Jednoduše venku jsem jí našroubovala na kapsičku, na příkrmy jsem používala od začátku silikonovou kapsičku, která jde vyvařit.  Za mě tedy šroubovací lžička ušetří venku práci s příkrmem, dítě se zkrátka snadněji krmí a nepotřebujete nosit jinou lžíci s sebou, protože malé miminko kapsičku ještě nedokáže vysát a navíc chceme dítě naučit na lžičku. Je to věc, kterou využijete jen několik měsíců, ale investice několika desítek korun za to pohodlí podle mě stojí.