Kdy dítěti nabídnou první příkrm?

Miminko si o první sousto samo neřekne, proto je na nás, abychom se rozhodli, kdy začneme. Podle lékařů je vhodné nabídnout první lžičku po ukončeném 4. měsíci věku. Nejdéle by se miminko mělo seznámit s prvním jídlem vyjma mléka do konce 6. měsíce. A proč zrovna v tomto období? Dva měsíce, právě mezi 4. a 6. měsíce jsou tzv. „imunologické okno“. Znamená to, že je to období, kdy se dítě ideálně setká s potravinovými antigeny a zvyšují se šance na přijetí potraviny bez alergické reakce.               

 .  foceni_061

Pozdní nebo předčasné zavádění příkrmů tak může způsobit alergické reakce. A co vybrat na první lžičku? Shodné názory jsou, že je to určitě zelenina. Konkrétně je fajn začít mrkví, a to po poledním kojení. Postupně by se mělo pokračovat dalšími druhy zeleniny a začít zavádět také maso. Zhruba po třech týdnech zkuste také první ovoce a s odstupem času můžete vyzkoušet i kaše.

Kolik toho má miminko sníst? Nelekejte se, když vaše dítě nebude hned s chutí polykat lžíce příkrmu. Musí se s jídlem nejdříve seznámit. Děti si musí zvyknout nejenom na nové chutě, ale i konzistence. Přeci jenom byly po celý svůj život na mléku.

A nějaký trik na příkrmy? Důkladně první lžičku rozmixujte, aby strava byla opravdu hladká a nebyly v ní žádné kousky. Pokud dítě odmítá jídlo, nevnucujte mu ho. Vyzkoušejte jinou zeleninu a potom se zkuste za pár dní vrátit. A tajný tip: posaďte ke stolu ještě někoho dalšího, kdo jí. Dítě tak bude mít inspiraci a okouká to.