Kdy zavádět mléčné výrobky?

Pokud vaše dítě zvládne ovocné svačiny a masozeleninové obědy, můžete zařadit do jeho jídelníčku i mléčné výrobky. Jak to udělat? Nejvhodnější dobou pro zavedení mléčných výrobků je odpolední svačinka. Určitě nezačínejte Pribiňáčkem nebo jiným smetanovým dezertem. Vyhněte se také hotovým ochuceným jogurtům. Na začátek je nejvhodnější obyčejný bílý jogurt. Většina dětí jej přijímá ochotně.

Obyčejný bílý jogurt můžete také dobře kombinovat s ovocem. U nás byl jednoznačně nejoblíbenější bílý jogurt s banánem. Čerstvé kravské mléko je díky svému složená zdrojem mnoha živin a vitamínů, které miminko potřebuje. Ale opět pozor, nemělo by být zařazeno dříve, než v 9. měsíci věku. Proč? Důvodů je hned několik. Může vytlačit ze stravy mateřské mléko, má nízký obsah železa, může způsobit gastrointestinální krvácení, zvláště před 6 měsícem věku a má vysoký obsah bílkovin a sodíku, třikrát až čtyřikrát větší než v mateřském mléce.

Kdy zařadit tvaroh a mléčné dezerty jako je třeba Pribiňáček? Vhodné je to až po prvních narozeninách. Důvod je ten, že obsahují velké množství bílkovin a cukru. Pokud se vám nechce kupovat Pribiňáčka hotového, ale rádi byste si udělali domácí, vyzkoušejte jednoduchý recept. Vyšlehejte smetanu 33% a do ní vmíchejte vaničkový tvaroh. Dle uvážení potom oslaďte.