Co pořád na tu svačinu?

Když jsem byla sama, myšleno bez dětí, asi jsem nijak zásadně neřešila otázku svačin. Do tašky banán a tyčinku, případně jogurt, a jde se. A když budu mít hlad, tak si prostě něco koupím. Něco, co mám ráda. Co budou mít. Co budu mít v lednici. To se ale s dětma změnilo. Řekla bych, že obrat byl totální.

I sama na sobě pozoruju, že se stoupajícím hladem se zvyšuje moje agresivita. Jsem nevrlá, štěkám a prostě hlad potřebuju ukojit. Ale děti tento stav dokáží ještě povýšit. Protože co je horšího, než nevrlé, plačtivé a vztekající se děcko? Proto je potřeba mít u sebe dostatečnou zásobu jídla, která je dokáže uspokojit.

Svacina

Osobně mám v každé tašce jako KPZ hroznové lízátko. Případně jiné lízátko, naprostou bombou je to pískací, ale pozor, nevystřílet si všechny náboje hned zpočátku. Lízátko vytahuju až v krajní nouzi. Většinou mívám s sebou i nějakou ovocnou tyčinku. Kupuju je většinou v drogeriích, stojí kolem patnácti korun a obsahují většinou jen čisté stlačené ovoce. Jsou to věci, které Vám případně vydrží v tašce i několik týdnů, pokud budete mít svačinu čerstvě připravenou.

A tady se právě láme chleba. Protože vymýšlet na každý den sváču, aby byla pestrá, výživná a hlavně dětem chutnala, myšleno aby jí vůbec pozřely, tak to je panečku oříšek. Často se mi totiž stává, že si myslím, jak parádní svačinu jsem připravila, a celá mi zbude v tašce, protože jí prostě nikdo nechce. Na to mám osvědčený recept- nechte je vyhladovět a potom sní děti cokoli.

A co je tedy moje nejčastější a osvědčená svačina pro děti? Pokud je doma upečená buchta, tak beru dva kousky buchty, bábovky, nebo koláče. Nezapomínám na ovoce a zeleninu. Každé dítě je jiné a má rádo něco jiného. Dominik miluje mrkev a jablíčko. Lota se ještě úplně nevyhranila, ale jablíčka má ráda taky, oba potom jahody, borůvky. Je fajn, že i toto ovoce jde koupit teď na jaře a je relativně chutné. Všechno ovoce mám vždy pokrájené. Není to kvůli místu, ale už jsem si na to zvykla, že jen „zobu“ a jablko jsem do ohryzku nejedla snad roky. Prostě mi tak víc chutná. V kapsičce je potom přelitý jogurt. Pokud se chci hodně rozšoupnout, tak dětem dopřeju výjimečně „Montíka“. Kapsičku oceňuju hlavně tam, kde je potřeba okamžitě hlad zneškodnit. Typickým místem je bazén, případně pískoviště, kde mají děti umatlané ruce.

Ať máte doma miminko, nebo školáka, je určitě fajn o jídle přemýšlet. Mám za to, že jak děti naučíme jíst, tak se budou stravovat jako dospělí. Pokud jim budeme dávat denně čokoládu, těžko si vyberou jako sladkost sušené ovoce. A pokud si už nevíte rady s variacemi, zkuste strýčka Googla. Pro inspiraci tam najdete stovky dětských svačin, které i vypadají, že by se do nich člověk hned zakousl.